kekik yağı
Kekik yağı (30 mL)
64.99 48.74 Sepete Ekle
İNDİRİM!

Kekik yağı (30 mL)

64.99 48.74

ProfTürker güvencesi ile aromaterapik amaçlarla kullanmak için distilasyon yoluyla elde edilmiş saf kekik yağı (Oleum Origanum onites)

99₺ ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

  • 14 gün içinde koşulsuz iade
  • Stoktan hızlı gönderim
Güvenli Alışveriş

Açıklama

İçindekiler: Distilasyon yoluyla elde edilmiş %100 saf kekik yağı (Oleum Origanum onites)

Kullanım talimatı: Sabit yağlar (zeytinyağı vb) ile karıştırılıp kullanılması gerekmektedir. Kullanmadan önce çalkalayınız.

Muhafazası: Oda sıcaklığında (15-30°C) kapağı kapalı olarak muhafaza ediniz. Isı, ışık ve nemden koruyunuz. Çocukların ulaşamayacağı yerde tutunuz.

Uyarılar: Uçucu yağ̆ olduğundan ciltte kızarıklık, yanma gibi alerjik etkiler gösterebilir. Göze temasından sakınınız.

Kekik yağının faydaları

Kekik yağı doğal antibiyotiktir

Kekik ve içerdiği karvakrol bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. Staphylococcus aureus bakterisi, enfeksiyonun en yaygın nedenlerinden biridir ve gıda zehirlenmesi ve cilt enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara neden olur.

Yapılan bir çalışma, kekik esansiyel yağının Staphylococcus aureus ile enfekte olmuş 14 fareyi iyileştirip iyileştirmediğini araştırmıştır. Çalışmada kekik esansiyel yağı verilen farelerin % 43’ünün yaşamına devam edildiği tespit edilmiştir. Sentetik antibiyotik alan farelerde ise % 50 hayatta kalma oranı bildirilmiştir (Preıss vd 2005).

Araştırmalar ayrıca kekik esansiyel yağının idrar ve solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın nedenleri olan Pseudomonas aeruginosa ve E. coli’ye karşı antiviyotik etki gösterdiğini belirlemiştir (Sienkiewicz vd 2012;  Man vd 2019).

Kekik yağı kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir

Araştırmalar, kekik yağının kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, hafif yüksek kolesterolü olan 48 kişiye, kolesterollerini düşürmelerine yardımcı olmak için diyet verilmiştir.32 katılımcıya ise ayrıca her yemekten sonra kekik yağı ekstresi verilmiştir. 3 ay sonra, kekik yağı verilenler, yeni diyet ve yaşam tarzı tavsiyesi verilenlere kıyasla daha düşük LDL (kötü) kolesterol ve daha yüksek HDL (iyi) kolesterol elde etmiştir (Özdemir vd 2008).

Kekik yağındaki ana bileşik olan carvacrol’ün, 10 hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerde kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu da gösterilmiştir (Kim vd 2013).

Kekik uçucu yağı güçlü antioksidan etkiye sahiptir

Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikal hasarının yaşlanmada ve kanser ve kalp hastalığı gibi bazı hastalıkların gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Serbest radikaller her yerdedir ve metabolizmanın doğal bir ürünüdür.

Yapılan bir çalışmada 39 bitkinin antioksidan içeriğini karşılaştırmış ve kekiğin en yüksek antioksidan etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Kekik yağı özü çok konsantre olduğundan, taze kekikten elde edeceğinizle aynı antioksidan faydaları elde etmek için çok daha az kekik yağına ihtiyacınız vardır (Zheng ve Wang 2001).

Kekik yağı bağırsak sağlığını iyileştirebilir

Kekik, bağırsak sağlığına çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Bağırsak parazitlerinden kaynaklanan ishal, ağrı ve şişkinlik gibi bağırsak semptomlarını önleyici etki gösterebilmektedir. Bir çalışmada, parazitin bir sonucu olarak bağırsak semptomları olan 14 kişiye 600 mg kekik yağı verilmiştir. 6 haftalık tedaviden sonra, tüm katılımcıların parazit düzeyinde bir azalma belirlenmiş ve% 77’si tedavi edilmiştir. Ayrıca katılımcıların semptomlarında ve yorgunlukta bir azalma belirlenmiştir (Force vd 2000).

Kekik ayrıca, “sızdıran bağırsak” olarak bilinen başka bir yaygın bağırsak şikayetine karşı korunmaya da yardımcı olabilir. Domuzlar üzerinde yapılan bir çalışmada, kekik esansiyel yağı bağırsak duvarını hasardan korumuş ve “sızmasını” önlemiştir (Zou vd 2016).

Kekik yağı iltihap önleyici etkileri vardır

Vücuttaki iltihaplanma, bir dizi olumsuz sağlık etkisiyle bağlantılıdır. Araştırmalar, kekik yağının iltihabı azaltabileceğini göstermiştir.

Bir fare çalışması, kekik esansiyel yağının, yapay olarak indüklenen kolite sahip olanlarda iltihap belirteçlerini azalttığını bildirmiştir (Bukocska vd 2007).

Kekik yağındaki temel bileşenlerden biri olan karvakrolün de iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Bir çalışma, farelerin şişmiş pençelerine veya kulaklarına doğrudan farklı konsantrasyonlarda karvakrol uyguladı. Karvakrol, pençe ve kulak şişmesini sırasıyla %35-61 ve%33-43 oranında azaltmıştır (Silva vd 2012)

Kekik esansiyel yağı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir

Farelerde yapılan bir çalışmada, ağrıyı hafifletme yeteneklerini belirlemek için kekik esansiyel yağı da dahil olmak üzere standart ağrı kesiciler ve uçucu yağlar test edilmiştir. Kekik esansiyel yağının farelerde ağrıyı önemli ölçüde azalttığını ve yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler fenoprofen ve morfine benzer etkiler gösterdiğini bulmuştur (Aydın vd 1996).

Kekik uçucu yağı antikanserojen özelliklere sahip olabilir

Birkaç çalışma, kekik yağının bileşiklerinden biri olan karvakrolün kanserle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini göstermiştir. Kanser hücreleri üzerinde yapılan test tüpü çalışmalarında, karvakrol akciğer, karaciğer ve meme kanseri hücrelerine karşı umut verici sonuçlar ortaya koymuştur. Bu çalışmalarda hücre büyümesini inhibe ettiği ve kanser hücresi ölümüne neden olduğu bulunmuştur (Jung vd 2018; Yin vd 2012; Arunasree 2010).

Bu çalışmalar umut verici olmasına rağmen, insanlar üzerinde çalışma yapılmamıştır ve bu yüzden daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Kekikteki karvakrol içeriği sayesinde, kekik yağı kilo vermeye yardımcı olabilir. Bir çalışmada, farelere normal bir diyet, yüksek yağlı diyet veya karvakrol ile yüksek yağlı diyet verilmiştir. Yüksek yağlı diyetlerinin yanı sıra karvakrol verilenler, yüksek yağlı diyet verilenlere göre önemli ölçüde daha az kilo ve vücut yağı kazandı. Ayrıca, karvakrolün, yağ hücrelerinin oluşumuna yol açabilecek olaylar zincirini tersine çevirdiği ortaya çıkmıştır (Cho vd 2012).

Kekik yağının kilo vermede rolü olduğunu göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzının bir parçası olarak denemeye değer olabilir.

Kaynaklar

Arunasree, K. M. (2010). Anti-proliferative effects of carvacrol on a human metastatic breast cancer cell line, MDA-MB 231. Phytomedicine, 17(8-9), 581-588.

Aydın, S., Öztürk, Y., Beis, R., & Hüsnü Can Başer, K. (1996). Investigation of Origanum onites, Sideritis congesta and Satureja cuneifolia essential oils for analgesic activity. Phytotherapy Research, 10(4), 342-344.

Bukovská, A., Cikoš, Š., Juhás, Š., Il’ková, G., Rehák, P., & Koppel, J. (2007). Effects of a combination of thyme and oregano essential oils on TNBS-induced colitis in mice. Mediators of inflammation, 2007.

Cho, S., Choi, Y., Park, S., & Park, T. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192-201.

Force, M., Sparks, W. S., & Ronzio, R. A. (2000). Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy Research, 14(3), 213-214.

Jung, C. Y., Kim, S. Y., & Lee, C. (2018). Carvacrol Targets AXL to inhibit cell proliferation and migration in non-small cell lung cancer cells. Anticancer Research, 38(1), 279-286.

Kim, E., Choi, Y., Jang, J., & Park, T. (2013). Carvacrol protects against hepatic steatosis in mice fed a high-fat diet by enhancing SIRT1-AMPK signaling. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.

Man, A., Santacroce, L., Iacob, R., Mare, A., & Man, L. (2019). Antimicrobial activity of six essential oils against a group of human pathogens: a comparative study. Pathogens, 8(1), 15.

Özdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandöl, E., Sağ, S., Başer, K. H. C., … & Aydinlar, A. (2008). Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. Journal of International Medical Research, 36(6), 1326-1334.

Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., … & Ingram, C. (2005). Effects of essential oils and monolaurin on Staphylococcus aureus: in vitro and in vivo studies. Toxicology Mechanisms and Methods, 15(4), 279-285.

Sienkiewicz, M., Wasiela, M., & Głowacka, A. (2012). The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Medycyna doswiadczalna i mikrobiologia, 64(4), 297-307.

Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., … & Oliveira, R. C. (2012). Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of medicinal food, 15(11), 984-991.

Yin, Q. H., Yan, F. X., Zu, X. Y., Wu, Y. H., Wu, X. P., Liao, M. C., … & Zhuang, Y. Z. (2012). Anti-proliferative and pro-apoptotic effect of carvacrol on human hepatocellular carcinoma cell line HepG-2. Cytotechnology, 64(1), 43-51.

Zheng, W., & Wang, S. Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of Agricultural and Food chemistry, 49(11), 5165-5170.

Zou, Y., Xiang, Q., Wang, J., Peng, J., & Wei, H. (2016). Oregano essential oil improves intestinal morphology and expression of tight junction proteins associated with modulation of selected intestinal bacteria and immune status in a pig model. BioMed research international, 2016... ProfTürker, Prof Türker

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Kekik yağı (30 mL)” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir